Over ons
OVER JAN
“Vele jaren heb ik gewerkt als begeleider in de zorg, onder meer van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met dementie. Deze Theetuin is de verwezenlijking van een droom die ik jarenlang heb gehad. In 2013 is mijn droom werkelijkheid geworden en is de Theetuin er gekomen.
Als mijn eregast zult u volledig tot rust komen in onze heerlijke tuin, samen met onze zorgdeelnemers. De gouden gebloemde kopjes van oma zijn tevoorschijn gehaald, maar verwacht bij ons geen compleet servies. Wat u wél mag verwachten is een gastvrij ontvangst tussen het groen en de dieren. Ik geniet enorm van de natuur en hoop dat u dat ook doet.
Naast mijn liefde voor de natuur heb ik nog drie passies: koken, met mensen omgaan en reizen. Deze passies komen samen in de Theetuin.
Mijn eerste en oudste passie is koken. Dat leerde ik al van huis uit. Ik doe het zo graag dat ik er in eerste instantie mijn werk van maakte. Daar ben ik mee gestopt toen bleek dat ik voornamelijk mocht groenten snijden en het zonder menselijk contact moest stellen.
Dat brengt me op mijn tweede passie: met mensen omgaan. Ik houd ervan naar mensen te luisteren en hun verhaal te horen. Ik geniet ervan om anderen te laten delen in mijn enthousiasme. In mijn werk met mensen met een verstandelijke beperking op een kinderboerderij bleef dat niet onopgemerkt. Ouders meenden dat ik wel fluitend naar huis móest gaan.
De derde passie is reizen. Dit betekent voor mij – gewoon verder van huis – van de natuur genieten, nieuwe mensen ontmoeten en leren kennen, lekker of bijzonder eten en drinken ontdekken, samen koken en een goed gesprek voeren.”
OVER MIRTE
“Kinderen zijn mijn passie, je doet mij geen groter plezier dan met kinderen te kunnen zijn.” Al jong merkte ik dat, bij de buurtkinderen en bij de pleegkinderen die in ons gezin woonden. Ik was graag hun oppas, al vanaf mijn 14e jaar stond ik na een oproepje bij de manege en buurtsuper in de wijde omgeving bekend als oppas. Het was voor mij vaste prik op donderdagavond en in het weekend, soms ging ik van de een naar de ander. Ik had twee grote dromen voor de toekomst: als au-pair met kinderen werken en reizen naar Afrika.
Toen de tijd daar was om een opleiding te kiezen was de keuze voor mij dan ook snel gemaakt: ik ging Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) studeren, Na mijn SPW-opleiding ging ik naar Zwitserland om te werken als au pair. Twee jaar lang werkte ik er met veel plezier bij een gezin bovenin de bergen. Nog steeds zijn dit warme contacten.
Ook mijn droom om naar Afrika te gaan werd werkelijkheid: in 2009 vertrok ik met een vriendin naar Oost-Afrika, toen nog voor een jaar. Dat werd uiteindelijk 11 jaar! Ik was meteen verliefd geworden op het land
Tanzania, op de mensen die er wonen en op het Afrikaanse leven. Ik heb er 5,5 jaar les gegeven op de internationale pre-school in Dar es Salaam. Ik ging zo vaak mogelijk om met de lokale gemeenschap en heb er vele vrienden gemaakt. Ook heb ik geleerd om Swahili te spreken.
Reizen is voor mij genieten van kleine dingen en bijzondere lekkernijen. Nergens leer je jezelf en je Nederlandse gewoonten en denkwijzen zo goed kennen als in de omgang met andere culturen. Behalve naar Afrika en Zwitserland heb ik ook Australie ontdekt, waar ik een rondreis maakte met vliegtuig, bus en auto.
Nu heb ik weer voet gezet op Nederlandse bodem en wil ik hier met kinderen werken in mijn eigen gastouderopvang, “Pamoja”. Dit is in het Swahili het woord voor “Samen”. Met Pamoja wil ik kinderen een leuke, veilige en warme opvang bieden.”
VRIJWILLIGERS
De vrijwilligers vormen samen een hechte ploeg.
Onze vrijwilligers staan achter de filosofie van de Theetuin en zij helpen bij de dagopvang. De Theetuin is trots op de groep vrijwilligers die hecht is en altijd wil meewerken. Meerdere keren per jaar komen zij samen en dan maken we er een gezellige dag van;
– Zij zijn chauffeur en halen en brengen de deelnemers thuis.
– Zij zorgen voor sfeer en helpen mee met begeleiding of gaan samen op de duo fiets.
– Zij koken met de deelnemers hun speciale recept uit het land van herkomst of uit de streek.
– Zij helpen u bij de verkoop…
– Zij doen klusjes.
– Wilt u ook meedoen? Neem dan gerust contact op.
De vrijwillige chauffeurs rijden twee of meer dagen per week heen en weer. Zij kennen de deelnemers goed en zijn een vertrouwd gezicht voor hen. De deelnemers worden thuis opgehaald.
Het team dagopvang is een klein vast groepje dat samen zorgt voor de begeleiding van de deelnemers. Zij zorgen ervoor dat er steeds twee personen aanwezig zijn voor maximaal acht deelnemers.